Az évszaknak megfelelő tanácsok

Részlet a Homeopátiás zsebkönyv szülőknek című kiadványból:

Ha a gyermek lázas…
Lázzal járó hurutos, vírusos megbetegedések kezelése homeopátiával


Ha a betegség hirtelen kezdődik

Aconitum (sisakvirág)

Hideg szél, huzat, esetenként légkondicionáló hatására, vagy hirtelen lehűlést követően, gyakran éjszaka, az előző esti teljes jóllét után váratlanul kezdődő borzongás, magas láz. A beteg bőre, nyálkahártyái szárazak, a páciens nem izzad, erős szomjúságot érez, sápadtság (ha ül, vagy áll) váltakozhat  kipirulással (ha fekszik). Testi tüneteit gyakran nyugtalanság, szorongás, szélsőséges esetben halálfélelem kíséri. Állapota rosszabbodik este, éjjel, fülledt helyiségben, dohányfüsttől, javul friss levegőtől.
Az Aconitot akkor alkalmazhatjuk a legsikeresebben, ha a betegség legelején vagy akár hideg szél hatása után azonnal, mintegy megelőzésként adjuk. Tehát az Aconit szinte elsősegély szernek tekinthető. Hatására, így vagy ki sem alakul betegség, vagy a kezdeti tünetek gyorsan elmúlnak. Ha nem idejében adtuk, akkor gyakran Belladonna lesz a megfelelő követő szer.


Belladonna (maszlagos nadragulya)

A magas láztól a gyermek félrebeszélhet, rémálmi lehetnek. A Belladonna a lázgörcs egyik legfontosabb szere. Ha az előzőekben leírt általános állapot mellé szervi lokalizáció is társul, akkor azt a gyulladás jeleként a Belladonnára mindig jellemző élénkvörös elszíneződés és égető, lüktető érzés kíséri, akár a torok, a szem, fül, a bőr, vagy egy izület gyulladásáról stb. van szó. A beteg szomjas, savanykás italokra vágyik. Túlzott élénkség, akár agresszivitás is, vagy éppen erős levertség, az érzékszervek túlérzékenysége figyelhető meg nála Ennek következtében fokozottan érzékeny a fájdalomra, érintésre, rázkódásra, fényre, hangokra.
Állapota rosszabbodik érintéstől, rázkódástól, zajtól, huzattól, délután, javul nyugalomban.

Adagolás: igen kifejezett tünetek esetén az első órában 3 adag, majd napi 3, illetve a javulással a gyógyszeradás sűrűségét csökkentve napi 2, illetve 1 adag, amit a gyermek elszopogat, vagy vízben oldás után lassan elkortyolgat.
Az egyszeri adag annyi golyó, ahány éves a gyermek, de öt év felett sem több, mint 5 golyócska.
Potencia: alacsony vagy közepes, tehát maximum D30-C30.
Fontos: ha a beteg állapota 3-4 adag gyógyszer bevétele után sem javul, más a választandó homeopátiás szer. Kérjen tanácsot homeopátiás orvostól.


Ha a betegség lassan, fokozatosan alakul ki

Ferrum phosphoricum (vas-foszfát)

Gyulladások kezdeti stádiumának szere. Lassan emelkedő, kontinua (felmegy és úgy marad) típusú láz vagy csak hőemelkedés jellemző. A hol sápadt, hol kipirult beteg pulzusa szapora, gyakran alakul ki szívdobogás gyengeség érzetével. Orrvérzés, fülfájás, száraz köhögés jelentkezhet. A páciens állapota rosszabbodik éjjel, hajnali 4–5 óra között, mozgástól, zajtól, javul fekve, hideg borogatástól.


Bryonia (fehér földi tök)

Megbetegedés hidegtől, hideg folyadék fogyasztásától.  Lassú, fokozatos kezdet, egyre rosszabb közérzetet követő szervi lokalizációk, melyek inkább a test jobb oldalán jelennek meg, jellemző szúró fájdalom kíséretében. Fejfájás, száraz köhögés, amelyet gyakran a légvételtől is fokozódó mellkasi fájdalom kísér. A köhögés fokozódik hidegről meleg szobába lépve. A nyálkahártyák nagyfokú szárazsága alakul ki, erős szomjúság kíséretében. A beteg nagymennyiségű hideg folyadékot kíván. Gyakori, hogy a megfázásos tüneteket ízületi fájdalom kíséri.  A beteg türelmetlen, ingerlékeny, a segítséget elutasítja. A páciens minden tünete és általános állapota a legcsekélyebb mozgástól, így a köhögéstől, gyakran magától a légvételtől is rosszabbodik. Emiatt nyugalmat igényel, mert állapota akkor javul, ha teljesen mozdulatlan marad, illetve, ha az érintett testrészre nyomást gyakorol. Ezért a beteg gyakran teljesen mozdulatlanul fekszik a fájdalmas testrészén.

Adagolás: naponta 3-4 adag egy-két napig, majd a javulás mértékével párhuzamosan csökkentjük a gyógyszeradás sűrűségét, napi 2-3 illetve 1-2 adagra, amit a gyermek elszopogat, vagy vízben oldás után lassan elkortyolgat.
Az egyszeri adag annyi golyó, ahány éves a gyermek, de öt év felett sem több, mint 5 golyócska.
Potencia: alacsony, vagy közepes, tehát maximum D30-C30.
Fontos: ha a kezelés 1-2 nap után nem hoz javulást gyógyszerváltás javasolt. Kérje homeopátiás orvos tanácsát.


Kialakult betegség, egy-egy szerre jellemző tünetegyüttessel

Baptisia (amerikai vad indigó)

A gyomor- és bélpanaszokkal járó influenza szere. A láz magas, a páciens nyugtalan, ugyanakkor kimerült, aluszékony, nagyon gyenge, elesett, testszerte érzett izomfájdalmakról panaszkodik. Sajog az egész teste. A nyelvet barnás lepedék borítja, a torokképletek duzzadtak, sötétvörösek, a lehelet kellemetlen szagú. Jellemzők a betegre hirtelen rátörő hányás és hasmenés rohamok. A sötét színű, bűzös, esetenként véres széklet ürülését többnyire nem kíséri fájdalom.


Gelsemium sempervirens (vadjázmin)

Meghűlés párás, enyhe időben. A fejfájás dominál, mely gyakran tarkótáji. Láz, hidegrázás, remegés, verejtékezés, izomfájdalmak jelentkeznek. Tompultság, szinte bénulásig fokozódó gyengeség érzete jellemzi a beteget, akinek a szemét is nehéz nyitva tartani, nehéz a feje, amit a nyaka alig bír megtartani, erőtlenek a végtagjai. A páciens úgy érzi, mintha az izmai felmondták volna a szolgálatot. Jellemzően nem szomjas. Rosszabbodik az állapota nyirkos, ködös időben, de a nap melegétől is. Javul bőséges vizeletürítéstől, verejtékezéstől, folyamatos mozgástól, a szemét lehunyva, élénkítő szerektől.


Rhus toxicodendron (mérges szömörce)

Megbetegedés hűvös nedves időben, átfázástól, átnedvesedéstől, vagy ha az izzadt testet hideg levegő vagy hideg víz éri. Az ízületi fájdalmak dominálnak, amelyeket láz és izomfájdalmak kísérhetnek. A beteg fájdalmai csökkennek a mozgástól, a „bejáratódástól”. Emiatt a páciens állandóan mozog, nyugtalan. Lázas állapotban gyakori az ajakherpesz megjelenése. A beteg szomjas. Jellemző, hogy fázékonysága ellenére általában mégis hideg folyadékot, főként hideg tejet kíván inni. Állapota rosszabbodik éjjel, hideg, nedves időben, időjárás változástól, nyugalomban. Javul mozgástól, meleg szobában, meleg fürdőtől, meleg borogatástól.


Eupatorium  perfoliatum (vízikender)

Az izomfájdalmak és a csontfájdalmak dominálnak. A szemgolyó is fájdalmas, nyomásra érzékeny (ez utóbbi tünet nem jellemző az  Arnicára, bár a kép egyébként az Arnica állapotra hasonlít). A beteg olyan összetörtnek érzi magát, mintha összeverték volna. Fájdalmai a magas lázas állapot idején fokozódnak. A láz leginkább reggel 7–9 óra között jelentkezik. A páciens bőségesen izzad, hideg italokat kíván. Állapota rosszabbodik hidegben, mozgástól, reggel 7–9 óra között. Verejtékezéstől, hányástól megkönnyebbül.

Adagolás: napi 3-4 adag egy-két napig, majd a javulás mértékével párhuzamosan csökkentjük a gyógyszeradás gyakoriságát napi 2-3, illetve napi 1-2 adagra.
Az egyszeri adag annyi golyó, ahány éves a gyermek, de öt év felett sem több, mint 5 golyócska, elszopogatva, vagy vízben oldva, lassan elkortyolgatva.
Potencia: alacsony vagy közepes, tehát maximum D30-C30.
Fontos: ha a kezelés 1-2 nap után nem hoz javulást, gyógyszerváltás javasolt. Kérje homeopátiás orvos tanácsát.

Lábadozás idején
A tapasztalatunk az, hogy a homeopátiával kezelt esetekben a szövődmények kialakulása ritka, a lábadozás szaka lerövidül.
Ha a lábadozás időszaka mégis elhúzódó (gyakran a nem homeopátiával kezelt esetekben), vagy ekkor jellemző tünetegyüttes alakul ki, megfontolandó az alábbi homeopátiás szerek adása a gyógyulás gyorsítása érdekében.


China (kínafakéreg)

Ez a választandó szer, ha nagyfokú fizikai fáradtság, gyengeség, fejfájás, fülzúgás, felállás után fellépő hirtelen vérnyomás-esés, szédülés, esetleg nagyfokú haspuffadással járó, elhúzódó hasmenés alakul ki az influenza tüneteként, illetve szövődményeként.

Kalium  phosphoricum (kálium-dihidrogén-foszfát)

A szer fő indikációi elsősorban pszichés gyengeség, mentális kimerültség túlérzékenységgel és ingerlékenységgel.


Lachesis (lándzsás vipera mérge)

Leggyakrabban akkor alkalmazzuk, ha a keringés zavarai miatt – ami gyakran előfordul influenzás megbetegedés után – a betegnél hőhullámok, szívdobogás jelentkeznek.


Sulphur iodatum (szulfur-jodid)

Tartós vérbőség, főként a fej területén, amely a nyálkahártyák (orr, fül, torok) elhúzódó gyulladását okozza. Jellemzőek a sűrű, felmaródást okozó váladékozások.

Adagolás: napi 1-2 adag 7-10 napon át.
Az egyszeri adag annyi golyó, ahány éves a gyermek, de öt év felett sem több, mint 5 golyócska.
Potencia: alacsony vagy közepes, tehát maximum D30-C30.
Tanács: ha gyermeke gyakran megbetegszik, ideje, hogy egy homeopátiás orvos alapszert válasszon számára, még akkor is, ha az akut helyzetre választott szer mellett gyorsan panaszmentes lesz.

2018 © Dr. Kürti Katalin